Finsmakarfilé för festen



ca 1,6 kl fläskfile
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk smör

Topping:

1/2 dl mango chutney
2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 dl vispgrädde
2 rödlökar
1/2 dl finhackad slätbladig persilja
1/2 dl finklippt gräslök
3 msk kapris


Gör så här:


Topping:

1, Blanda chutney och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget och vispa gärna med elvisp, under tiden. Dressingen kommer att tjockna efterhand som oljan blandas i. Rör ner grädden.

2, Skala och finhacka löken. Spara lite lökhack, kryddgrönt o kapris till garneringen, blanda ner resten i dressingen. SMaka av med salt och peppar.

3, Putsa fläskfileén fria från hinnor. Salta och peppra runtom, bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsäker form och låt steka klart mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt fileérna vila en stund eller svalna helt. Hit kan du förbereda.

4, Inför serveringen: Skär fileérna i tunna skivor. Lägg upp på fat och lägg toppingen i en rand ovanpå. Servera gärna med en god potatisgratäng till eller till sommarbuffebordet.

Smaklig måltid!
/Theresia


Paj med hallonpannacotta


12 digistivekex
75g smör
1tsk kanel

Fyllning:

3 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
500 g kesella hallon
3-4 dl hallon

Gör så här:

Mixa kex och smör. Tryck ut blandningen i botten av en form med löstagbar kant, ca 24cm i botten. Låt stå i kylen ca 15min. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatteni 5 minuter. Koka upp grädden. Rör ner gelatinbladen. Låt grädden svalna något. Blanda grädde och kesella. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar. Garnera med hallon.

Mumma en varm sommardag! Eller en kall vinterdag...
/Theresia

Citronkyckling med oliver

4portioner

4 kycklingfileér
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal o pressad saft av en 1/2 citron
1 dl svarta oliver
1/2 dl grovhackad persilja

Gör så här:

Skär varje kycklingfilé i tre bitar på längden. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min. Rör ner citronskal, oliver och persilja. Garnera med citron.

Låt det smaka!
/Theresia

Pepparkaksmuffins med lingontopping




ca 10-12st


125 g smör
1 1/2 dl råsocker strö
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 msk bakpulver

Topping

100 g naturell färskost
50 g rumstempererat smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl rårörda lingon

Garnering

Hela lingon
Mynta

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smör och socker ca 2min. Tillsätt äggen och vispa kraftigt ca 5 minuter.
Blanda mjölet med pepparkakskryddan och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i muffinsformar som gärna placeras i en muffinsplåt.
Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter. Lår muffinsen kallna på galler.
Rör färskost, smör och florsocker smidigt. Blanda i lingonsylten. Bre toppingen på muffinsen och garnera med hela lingon och mynta.

Receptet kommer från Allt om mat.

Väldigt juliga och goda!

/Theresia




Italiensk kycklingpasta



2-3 kycklingfileér
6-8 marinerade soltorkade tomater
150 g färsk bladspenat
100 g fetaost
2,5 dl mellangrädde
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar

pasta


Koka pastan.
Skär kycklingen i små bitar/strimlor.
Skala och hacka/pressa vitlöken.
Grovstrimla tomater och spenat.
skär fetaosten i tärningar.
Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Rör ner vitlök, tomater, spenat, fetaost och grädde.
Låt det koka ihop några minuter.
Servera såsen med pastan.

/Veronika

Fiskburgare




ca 500 g fisk (jag tog torsk, men man kan ta både lax och torsk om man vill)
2 salladslökar
2 ägg
3 msk ströbröd
2 msk grädde
2 msk pressad saft av citron
2 msk hackad persilja
salt och peppar
olja till stekning


Chilimajonnäs
1 dl majonnäs
2-3 msk sweet chilisås
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Tillbehör
Hamburgerbröd
Tomatskivor
Rödlöksringar
Salladsblad



1. Skär fisken i tärningar och kör till färs i matberedare.
2. Finhacka salladslök och blanda ner i färsen tillsammans med ägg, ströbröd, grädde, citronsaft och persilja. Krydda med salt och peppar.
Låt färsen vila i kylen ca 20 minuter.
3. Rör ihop majonnäs och cilisås, krydda med cayenne, salt och peppar.
4. Forma färsen till stora burgare. Stek dem i olja 2-3 minuter på varje sida.
5. Lägg burgare i bröden tillsammans med tillbehörsgrönsakerna.
6. Servera med en klick av chilimajonnäsen.


/Veronika

Kassler Bombay



Lite bränd, så jag modifierade receptet till endast 200 grader i 30-40 minuter.





500 g kassler
1 st purjolök
1 st röd paprika
1 burk ananasringar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl créme fraiche
1 msk curry
2 dl chilisås
100 g jordnötter



Gör så här:

Skiva och strimla kasslern ganska tunt och strimla purjolöken och paprikan
Låt ananasen rinna av och skär den i bitar.
Lägg kasslerstrimlorna i en stor form varvat med purjostrimlorna.
Fördela ananas och paprika över kasslern.
Blanda och häll över creme fraiche, grädde, curry och chilisås.
Strö över jordnötterna.

Gratinera i ugnen ca 30-40 minuter i 200 grader.

Servera med ris och sallad.


Gott, gott var detta receptet som jag hittat ute på nätet.


Flämtande uttern





1 grillad kyckling eller kycklingfiléer
1 paprika
1 burk minimajs
4 msk socker
3 dl grädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor


Bena ur den grillade kycklingen (kycklingfiléerna brynes i lagom "mumsbitar") lägg i en ugnsform. Bryn paprika och minimajs i socker, fördela detta över kycklingen.
Vispa grädden och blanda i curry, sambal oelek, chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen. Tillaga i ungnen 25-30 min.
Servera med jasminris och en härlig grönsallad!


Detta receptet har jag fått från Marja, tusen tack! Hur gott so  helst!
/Veronika

Morotsfrallor med mjölet Manitoba cream



Här har jag provat ett nytt mjöl för mig, nämligen Manitoba cream, det blev väldigt fluffiga och goda frallor.

Ingridienser:

1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream


Gör så här:

Smula ner jästen i en stor bunke. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra. 
Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen.
Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning.
Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min.
Strö över ost om du vill! (jag rev en bit cheddarost och strösslade över frallorna) 

Grädda i 220 grader ca 20-25 min eller tills de ser färdiga ut.



/Theresia

Systrarnas Voltaires fillimpa





Ett mycket gott och saftigt bröd som är väldigt lättbakat! Ingen jäsning ingen knådning passar mig väldigt bra.

Ingridienser

5dl vetemjöl
2dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
2 1/2dl rågkross
1dl vetekli
0,5dl vetegroddar
1tsk salt
4tsk bikarbonat
1l lättfil
2dl mörk sirap


Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser noga.
Rör ned filmjölk och sirap och blanda väl.
Smöra och bröa 2 st 1,5 liters brödformar.
Grädda 100 minuter i 175 grader.

/Theresia

Hallon och salmiakfarfait



8 pers


300 g hallon
5 dl vispgrädde
5 st äggulor
1 dl florsocker
1 tsk valniljsocker
50 g maränger grovt krossade
1 msk lakrits strössel


1. Passera hallonen genom en finmaskig sil.

2. Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett pösigt skum. Blanda ner hallonpurén. Vänd ner grädden och marängerna i smeten. Spara några till garnering.

3. Häll glassmeten i en 2-liters form eller portionsformar. Varva med lakrits och strö det sista på det översta lagret. Ställ formen minst 5 timmar i frysen.

4. Ta fram parfaiten och låt den stå i kylskåpet ca 15 min före servering. Garnera med krossade maränger.

Mmmm så gott det var kommer verkligen att göra denna efterätt igen.





Smaklig dessert
/ Theresia
   
   
   
   
   
   
   

Ugnsstekt parmesankyckling



4 port.

 

3 dl cornflakes

1 dl färskriven parmesanost

1 tsk italiensk kryddblandning

1 dl smält smör

4 kycklingfiléer (500-600 gr)

Salt och peppar

 

1.       Ugn 200 grader.

2.       Mixa cornflakes, parmesan och italiensk kryddblandning finkornigt i matberedare.

3.       Krydda kycklingen med salt och peppar.

4.       Doppa kycklingen i smöret och vänd sedan i cornflakesblandningen.

5.       Lägg bitarna i en smord ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 25 min. eller tills kycklingen fått en gyllenbrun stekyta.

Servera med klyftpotatis eller pommes tillsammans med en god sås. Vi hade kall vitlökscréme fraiche och det var jättegott.
En grön sallad är pricken över i.


Denna rätten gjorde vi i sommarstugan för någon vecka sedan. Vi hittade receptet på det Ekologiska Corn Flakespaketet.
/Veronika


Fisksoppa



4 portioner

300 g fiskfile av torsk eller sej
1 msk pressad citronsaft
1 purjolök
3 morötter
2 potatisar, fast sort
ev 1 dl skivad stjälkselleri
1 msk flytande margarin
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1-2 krm timjan
2 msk tomatpure
1 dl frysta ärtor
salt och peppar

Tillbehör:
1 dl creme fraiche
1 krm salt
2 msk hackad dill

Tina fisken om den är fryst. Skär den i bitar och lägg dem på en tallrik. Droppa över citronsaft.
Skölj och skiva purjolöken. Skala och skiva morot, potatis och ev själkselleri.
Värm margarinet i en kastrull. Fräs purjolöken på svag värme några minuter. Lägg i övriga grönsaker och låt dem fräsa med ett par minuter. Späd med vatten och smula i buljongtärningarna. Låt grönsakerna koka knappt mjuka på svag värme under lock, ca 10 minuter.
Blanda under tiden creme fraiche med salt och dill.
Rör ner timjan och tomatpure i soppan. Lägg i fisken och ärtorna. Låt soppan koka 4-5 minuter till.
Smaksätt mer och det behövs.
Servera med creme fraichen och ett gott bröd!

Underbart god soppa!

Smaklig måltid.

Theresia

Köttfärslasagne

4-6 portioner

lasagneplattor, gärna fullkorn

500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
1 burk passerade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk basilika

Vitsås:
1 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt


Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen.
Smaksätt med vitlök, kryddor och tillsätt till sist tomat.
Låt färsen puttra på svag värme när du gör såsen.

Smält smör i en kastrull och rör sedan ut mjölet i smöret.
Rör snabbt i mjölken och låt sjuda till såsen blir tjockare.
Smaksätt med lite salt och peppar. Rör sist i osten.

Varva lasagneplattor med köttfärs och vitsås. Börja och avsluta med vitsåsen.
Man kan om man vill avsluta med ett lager riven ost ovanpå det sista lagret med sås.

Gratinera i ugn, 225º i ca 30 minuter. Titta efter vilken tillagningstid dina lasagneplattor kräver.

Servera med en grönsallad.

Smaklig måltid!
/Veronika

Pepparkaksparfait med krokantströssel

20 person(er) Ingredienser

3 st äggulor
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, mald
0,5 dl kryddnejlikor, mald
3 dl vispgrädde
3 st äggvitor

Krokant:
0,5 dl sötmandel
0,5 dl strösocker


Tillagning

15 min + 3 timmar i frys.

Serveras i snapsglas som rymmer 1/2 dl. 

1. Skilj äggen och vispa äggvitorna till fast skum.
2. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt kanel, ingefära och nejlikor.
3. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.
4. Vänd sist ner äggviteskummet och fyll små glas nästan upp till kanten. Täck och frys 3–5 timmar.
5. Hacka mandeln och smält sockret i en liten stekpanna.
6. Tillsätt mandeln och häll upp på bakplåtspapper. Låt kallna och hacka krokanten.
7. Strö krokanten över parfaiten inför servering och temperera ca 10 min.



Jättegod dessert som jag bjöd på när vi hade uppesittarkväll hemma hos oss. Glömde naturligtvis att fotografera, vi högg in och åt av hjärtans lust! Gott var det!
/Veronika

Matbloggstoppen
RSS 2.0