Pepparkaksparfait med krokantströssel

20 person(er) Ingredienser

3 st äggulor
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, mald
0,5 dl kryddnejlikor, mald
3 dl vispgrädde
3 st äggvitor

Krokant:
0,5 dl sötmandel
0,5 dl strösocker


Tillagning

15 min + 3 timmar i frys.

Serveras i snapsglas som rymmer 1/2 dl. 

1. Skilj äggen och vispa äggvitorna till fast skum.
2. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt kanel, ingefära och nejlikor.
3. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.
4. Vänd sist ner äggviteskummet och fyll små glas nästan upp till kanten. Täck och frys 3–5 timmar.
5. Hacka mandeln och smält sockret i en liten stekpanna.
6. Tillsätt mandeln och häll upp på bakplåtspapper. Låt kallna och hacka krokanten.
7. Strö krokanten över parfaiten inför servering och temperera ca 10 min.



Jättegod dessert som jag bjöd på när vi hade uppesittarkväll hemma hos oss. Glömde naturligtvis att fotografera, vi högg in och åt av hjärtans lust! Gott var det!
/Veronika

Skaldjurspaj á la Smögen

djupfrysta smördegsplattor

1 burk salladskrabba (ca 170 g)
ca 200 g skalade räkor
2-3 hårdkokta ägg
4 dl creme fraiche
2 msk senap
½ dl hackad dill
½ dl bostongurka

Till garnering:
2-3 tomater
gurka
några citronskivor

1. Sätt ugnen på 225º. Tina smördegsplattorna enligt anvisningar förpackningen.

2. Kavla ut smördegsplattorna ganska tunt. Kläd en ugnssäker form med smördegen och jämna till kanten. Vik remsor av aluminiumfolie över kanten så att degen inte glider ner under gräddningen.

3. Grädda smördegen i ugnen tills den har blivit frasig och börjar få färg, ca 10 min. Ta bort folien och grädda ytterligare 8-10 min.

4. Låt smördegsskalet kallna.

5. Låt krabban rinna av. Skala räkorna. Skala äggen och skär dem i klyftor.

6. Blanda crème fraiche med senap, dill och bostongurka.

7. Vänd försiktigt ner skaldjur och ägg i såsen. Spara gärna några räkor till garneringen.

8. Garnera pajen med räkor, dillkvistar, tomatklyftor, gurkskivor och citronskivor.

9. Servera med en grönsallad, eller som en bufférätt.


/Veronika


Kulingens pepparkakor

400 g strösocker
1 msk ingefära
2 msk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 msk bikarbonat
3 dl kaffegrädde i flaska
3 dl sirap
350 g Milda margarin
1.5 kg vetemjöl (1 kg blandas i degen och resten sparas till utbakning)

Smält margarin och blanda med grädde, sirap och kryddor.
Rör sist i mjölet blandat med bikarbonat.
Låt degen stå svalt över natten innan den bakas ut.
Kavla ut degen tunnt och lägg på bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i unen i 175°C, 6-8 min.


/Veronika


Grönkålssallad

250 g färsk grönkål
3 äpplen

Sås:               
3-4 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk riven pepparrot
(ingefära)

 

Finhacka grönkål (använd inte stockarna, bara bladen), gärna i matberedare.
Grovhacka äpplen.

Rör ihop såsen och blanda med grönkål och äpplen.
Låt stå och dra minst en timma, gärna över natten.


En riktigt god och fräsh sallad till julbordet.
/Veronika


Laxröra

 200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 msk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.




Denna gjorde jag ett år till jul, den var uppskattad!
/Veronika


RSS 2.0