Pizza

TOMATSÅS

500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 nypa strösocker
1 tsk torkade örtkryddor (basilika och oregano)
Vitlök
finhackad lök

Fräs löken så att den blir genomskinlig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och smaksätt efter eget tycke.
Låt puttra runt 10 minuter.



PIZZADEG
5½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm salt
75 gr smör
2 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver, salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i små bitar.
Finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt till en smidig deg.
Kavla ut degen till två stora runda pizzaformar eller på en plåt.



Förslag på vad man kan lägga på pizzan:
skinka
salami
ananas
lök
jordnötter
mozarella
riven ost



Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.



/Veronika






Krämig Paprikakyckling

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
600 g kycklingfilé
2 dl strimlad inlagd paprika
smör
2 dl grädde
2 dl mjölk
maizenaredning
strösocker, salt & peppar

 
Sila av lagen från paprikan.
Skala löken och vitlöken och finhacka detta.
Strimla kycklingfilén.
Fräs kyckling med vitlöken i smör tills den fått färg.
Lägg därefter i lök och paprika.
Tillsätt grädde & mjölk och låt koka försiktigt några minuter.
Rör ner lite Maizena och smaksätt med en nypa socker, salt och peppar.

Låt koka ytterligare 4-5 minuter.
Servera med ris och en grön sallad.

/Veronika


Blixtsnabb blåbärscheesecake


1 burk kesella
1 dl lemon curd
200 g. blåbär
1 msk socker
digestivekex

Blanda kesella med lemoncurd.
Blanda blåbär med strösocker.
Fördela blåbär i 4 glas. Toppa med citroncrémen och dekorera till sist med krossade digestivekex.



Jag hittade ingen lemoncurd i affären, så jag blandade kesella med vaniljsocker och pressad citronsaft. Har inga mängder, men jag tog tills jag var nöjd med smaken, någon matsked av varje.

Detta var ingen höjdare!! Kesellan blev otroligt stark, jag har ingen aning om vad som blev fel - men det blev oätligt!! Måste försöka få tag på lemon curd!

/Veronika

Fylld köttfärslimpa




4 port.

Ugn : 200 grader.



1/2  dl ströbröd           eller 3/4 dl ströbröd
ca 1 1/2 dl mjölk         eller 2 dl mjölk
400 g köttfärs              eller 500 g köttfärs   (Beroende på hur mycket köttfärs du har hemma.)
2 små  finhackade charlottenlökar
1 ägg
2 mozzarella
3 - 4 skivor parmaskinka
ruccola
flytande margarin

Sås:

Skyn + vatten
1 msk kalvfond
1 dl matlagn grädde
1 msk maizena snabbredning

Låt ströbrödet svälla i mjölken i 5 min.
Tillsätt färs, salt , peppar, lök och ägg och blanda väl.
Ta fram gladpack och bred ut färsen ovanpå.
Lägg som en "sträng" i mitten av den uppskurna mozzarellan och parmaskinkan, och lägg hackad ruccola överst. 
Sen rullar du ihop färsen med gladpacken runt omkring, till en "limpa".
När det är klart tar du försiktigt bort gladpacken och lägger över "limprullen" i en smord ugnsäker form.
Ringla över flytande margarin (jag körde på med lite olivolja också. Kunde inte låta bli...)  och tilllaga i ugn i ca 45 minuter. (Önskar du varma rotsaker till, kan du låta dom steka med runt om, de sista 20 minuterna.)
Låt köttfärslimpan vila lite innan du skär upp den och gör under tiden såsen.
Koka upp skyn med vatten, fond och grädde. Red av.  Smaka av med salt och peppar.


/Veronika


Pepparkaksskorpor



ca 40 st

100 g mandelflarn
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker/råsocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk mald kanel
2 tsk fintstötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Rosta mandeln i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg, hacka den grovt.
3. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget ett i taget under vispning.
4. Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare. 
Blanda ner blandningen i äggvispet. Arbeta ihop till en deg.
5. Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Den blir lite kladdig och ska bara kunna formas till längder.
6. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Ta ut längderna och sänk sedan temperaturen till 100°.
Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.


Chokladskorpor



ca 40 st
Ugn 225 grader


ca. 1 dl hackad mörk choklad
1/2 dl hackad mandel (inte nödvändigt)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg

 

Hacka chokladen grovt.
Blanda mjöl med bakpulver i en egen skål.
Rör matfett och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätt därefter de andra torrvarorna och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela den i delar (3-4) och rulla dem till längder, lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till dem något.
Grädda i mitten ca 10 min tills de fått lite färg, tag ut plåten och skär i sneda småbitar, efter att de svalnat något.
Sänk värmen till 100 gr och sätt in dem igen på eftertorkning ca 1 tim och 15 min.


RSS 2.0