Chokladfudgekaka

 

En underbart god kaka som bara smälter i munnen!! Jag säger mmmmmm!

 

Smet

150 g smör

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2  1/4 dl socker

1 msk kallt kaffe

1½ dl mjöl

1 tsk bakpulver

½ dl kakao

 

Gör så här:

Smält smöret.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt  och pösigt.

Rör ner kaffet, blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner de i smeten, rör om.

Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Min kaka var väldigt lös efter 20 minuter så den fick vara inne lite längre.

Låt kakan svalna

 

Glasyr

1½ dl grädde

1½ dl socker

2 msk sirap

100 g mörk choklad, gärna hög kakaohalt

75 g rumstemp. smör

 

Gör så här:

Jag fick hälften av glasyren kvar så om man vill kan man göra hälften av satsen!

Blanda alla ingredienser med undantag för smöret i en kastrull

Koka glasyren under omrörning tills den tjocknar och blir blank

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret

Häll glasyren över kakan och låt den svalna.

Servera med tex grädde

 

 
/Theresia


Hurtbulle

Denna hurtbulle är fylld med nyttiga godsaker och bakas ut på direkten. Brödet håller sig saftigt och gott i flera dagar.



Ingredienser:

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt, honung och sylt.
Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.


/Veronika


Festgratäng med kassler



4-5 personer

ca 750 g rotfrukter. t.ex potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot mm
1 gul lök
300 g benfri kassler
1 krm peppar
1 tsk salt
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
2 tsk rivet citronskal
2 dl riven ost
2 1/2 dl mellangrädde

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva alla rotfrukterna tunt. Koka dem i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Häll bort vattnet och ånga av dem.

Strimla kasslern. Skala och strimla löken. Fräs lök och kassler i lite matfett några minuter.

Blanda rotfrukterna med kassler, lök, det mesta av osten i en eldfast form. Blanda grädden med kryddorna och häll över gratängen och strö resten av osten ovanpå.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills allt fått fin färg och är mjuk.

Smaklig måltid!


/Theresia

Kerstins potatisgratäng



4-6 personer

ca 12 medelstora potatisar
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
2 förp. bacon
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl senap

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Strimla och stek bacon.
Varva potatis och bacon i en ugnssäker form.
Vispa samman grädde, mjölk, senap, peppar och salt. Häll blandningen över potatisen.
Grädda i ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk. (Sist hade jag den inne nästa 60 minuter.)
Strö över osten och grädda ytterligare ca 10 minuter.
Servera med en grönsallad.

Smaklig måltid!

Currykorv



  • 400 g. falukorv
  • 1 purjolök
  • 1 burk majskorn
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 ½ dl. grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2-3 tsk curry
  • 1 dl riven ost



Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär korven i fingertjocka strimlor.
Strimla purjolöken tunnt och låt majsen rinna av.
Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. 
Blanda tomatkross, grädde och krydda med salt, peppar och curry.
Häll blandningen över grönsakerna.
Lägg korvskivorna ovanpå och strö över osten.
Stek i mitten av ugnen ca. 20 minuter.
Servera med kokt potatis eller ris och en sallad.


/Veronika

RSS 2.0