Lisas lökkaka

(10-12 bitar)

Lökkakan tillagas i långpanna och kan göras i förväg för att sedan värmas i ugnen. Kan också serveras kall. Uteslut bacon i fyllningen och du får en helt vegetarisk rätt.

Botten:

75 g smör
1 dl ljummen mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
ca 3½dl vetemjöl

Fyllning:

1 kg gul lök
1 pkt tärnat bacon, ca 140 g
4 ägg
2 dl cremé fraiche
ca ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
kummin


Smält smöret och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Tillsätt salt och mjöl och knåda ihop till en deg, ej för hård. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Skala löken och skiva den tunt. Bryn först baconet och tillsätt sedan löken. Låt puttra på svag värme tills löken blir mjuk och "glansig". Låt svalna.            

Kavla ut degen tunt och klä en långpanna (täckt med bakplåtspapper) med degen.                                                   

Vispa upp äggen och blanda med creme fraiche. Krydda med salt och peppar och blanda i lök och bacon. Fördela blandningen över botten men lämna cirka 1 cm av kanten fri, efterson röran rinner ut lite. Strö gärna över kumminfrön.

Grädda cirka 25 minuter i 200 grader.

/Veronika


Kommentarer
Postat av: Marja

Fick detta recept i en swapp där veronika var med. Har testat den och den rekommenderas varmt!!

2008-07-21 @ 13:44:54
URL: http://marjasverkstad.blogspot.com/
Postat av: VeronikaP

-----> Tack så hemskt mycket Marja! Jag håller med dig, den är jättegod!!

2008-08-08 @ 20:14:48
URL: http://veronikap.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0